Τέσσερα μουσικά σχήματα, σε ένα διήμερο φεστιβάλ που στοχεύει να αναδείξει τη δυναμική σχέση μεταξύ της σύγχρονης μουσικής έκφρασης και του βωβού κινηματογράφου, έρχεται στις 12 και 13 Οκτωβρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Πρόκειται για τέσσερις συναυλίες που συνοδεύουν μουσικά τέσσερις ταινίες, με τη συμμετοχή μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ηλεκτρονικοί ήχοι στα όρια του θορύβου, σιωπηλές μελωδίες ακουστικών οργάνων αλλά και συχνότητες που κινούνται στο μεταίχμιο του ακουστικού φάσματος, καταλαμβάνουν τον κενό από ομιλίες αλλά γεμάτο από ένταση χώρο των βουβών ταινιών. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Αυστραλός συνθέτης, παραγωγός και εικαστικός Lawrence English θα παρουσιάσει ζωντανά ένα νέο μουσικό έργο για την προβολή της ταινίας «Strike» του Sergei Eisenstein. Οι Silent Move, ένα ελληνικό ντουέτο (Βασίλης Τζαβάρας και Γιάννης Παξεβάνης) που διαμορφώθηκε από τις βωβές ταινίες τρόμου, θα συνοδεύσει την ταινία του Jean Epstein «The Fall of the House of Usher» (Η πτώση του Οίκου των Άσερ), ενώ ο  Γερμανός καλλιτέχνης Thomas Köner θα δημιουργήσει τον ιδανικό «χώρο» για το γυρισμένο στον Αρκτικό Κύκλο ντοκυμαντέρ «Nanook of the North» του Robert J. Flaherty. Τέλος, οι κιθαριστικοί ήχοι του Μιχάλη Μοσχούτη θα πλαισιώσουν τη δραματική ιστορία μιας γυναίκας που βρίσκεται υπό την κυριαρχία του ανέμου, στο έργο «The Wind» του Victor Sjöström.

Την Κυριακή, πριν από τις προβολές (19:30-20:30), θα γίνει συζήτηση με θέμα το βωβό κινηματογράφο και τη σύγχρονη μουσική. Στη συζήτηση, που θα είναι ανοιχτή στο κοινό, θα λάβουν μέρος οι μουσικοί του φεστιβάλ και οι σκηνοθέτες Κωνσταντίνος Φραγκόπουλος, Στέλλα Θεοδωράκη και Γιώργος Ζώης. Οι ομιλίες θα γίνουν στα αγγλικά. Το φεστιβάλ επιμελείται ο Μιχάλης Μοσχούτης.

Πρόγραμμα:

Σάββατο 12 Οκτωβρίου

The Wind (1928)
Σκηνοθεσία: Victor Sjöström
Διάρκεια: 78'
Μουσική: Μιχάλης Μοσχούτης (κιθάρα, laptop)

Nanook of the North (1922)
Σκηνοθεσία: Robert J. Flaherty
Διάρκεια: 79'
Μουσική: Thomas Köner (laptop) & Ivana Neimarevic (πιάνο)

Κυριακή 13 Οκτωβρίου

The Fall of the House of Usher (1928)
Σκηνοθεσία: Jean Epstein
Διάρκεια: 66'
Μουσική: Silent Move (Βασίλης Τζαβάρας: πιάνο, κιθάρα & Γιάννης Παξεβάνης: κιθάρα, tapes)

Strike (1925)
Σκηνοθεσία: Sergei Eisenstein
Διάρκεια: 89'
Μουσική: Lawrence English (laptop)

Τιμές: 18, 10 και 5 ευρώ


Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στις 21.00