Σε κάθε λάτρη του φαγητού αρέσει από λίγο έως πολύ η κινέζικη κουζίνα.

Το ρύζι με τα διάφορα συνοδευτικά, τα λαχταριστά noodles, τα sushi, όλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή… τη σάλτσα σόγιας. Η παραδοσιακή παρασκευή τη σάλτσας γίνεται με βρασμένα φασόλια σόγιας, σιτάρι, νερό και αλάτι. Πρόκειται για τη σάλτσα passe-partout της ιαπωνικής κουζίνας που συνοδεύει σχεδόν κάθε πιάτο και μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το αλάτι, να δώσει γεύση σε φαγητά και να γίνει το τέλειο ντιπ για ορεκτικά και όχι μόνο.

Παραδοσιακά οι σάλτσες σόγιας θέλουν αρκετό καιρό να φτιαχτούν. Για την ακρίβεια, μιλάμε για μήνες, αφού όλα τα υλικά που την απαρτίζουν περνούν μέσα από διάφορες διαδικασίες (μούλιασμα, μαγείρεμα, ζυθοποιία, παστερίωση, ωρίμανση). Μάλιστα, υπάρχουν και διαφορετικά είδη σόγιας ανάλογα με την περιοχή στην οποία φτιάχνεται. Έτσι, έχουμε τις Κινέζικες, τις Ιαπωνικές, τις Ινδονησιακές, τις Κορεάτικες, τις Χαβανέζικες και πολλές άλλες.

Η σάλτσα σόγιας, εκτός από τη νοστιμιά που δίνει στα πιάτα μας, προσφέρει και πολλά οφέλη στην υγεία μας. Περιέχει 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί βοηθώντας στην πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων ενώ χάρις στην υψηλή περιεκτικότητά της σε βακτήρια γαλακτικού οξέος μπορεί να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας αλλεργιών.

Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια πιάτα που ταιριάζουν ιδιαίτερα τη σάλτσα σόγιας:

  • Sushi
  • Ριζότο με γαρίδες
  • Σαλάτα με λάχανο
  • Κονσομέ μοσχάρι
  • Ταρτάρ τόνου
  • Σούπα

Και, αν θέλετε να την απολαύσετε σε λαχταριστά πιάτα, κλείστε τραπέζι online και δωρεάν σε ένα από τα κινέζικα εστιατόρια του e-table!